Blog w trakcie przenoszenia na: http: zesmakiemizpasja.blogspot.com
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi

PIECZYWO

środa, 16 stycznia 2013

Kiedy zobaczyłam te apetyczne ślimaczki na blogu Searching for an Amaranth, po prostu musiałam je upiec :D I nie liczył się fakt, że była to niedziela (godzina 23.00 ;) Przygotowanie ich nie było zbyt pracochłonne, a świeże drożdżówki na śniadanie wynagrodziły nocne poświęcenie i niewyspanie :D

Składniki na 15 drożdżówek:

Ciasto:

  • 0,5kg mąki
  • 40g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 2 żółtka
  • 100-120g cukru
  • 50g margaryny lub masła

Nadzienie:

  • 1,5 opakowania budyniu
  • 0,5l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 250g drobnych owoców (mogą być mrożone) lub dżemu

Budyń ugotować w 0,5l mleka z dodatkiem cukru. Przestudzić.

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże rozkruszyć w dużej misce, wlać 150ml podgrzanego mleka, dodać 3 łyżeczki cukru i dużą łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i pozostawić do zwiększenia objętości około 20min).

W tym czasie roztopić margarynę/masło i pozostawić do ostygnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn i utarte żółtka. Dodać pozostałe 100ml mleka, zarobić.

Ciasto zarabiać starannie. Jeśli będzie zbyt zwarte, dodać odrobinę mleka. Kiedy ciasto będzie już miękkie, gładkie i odstające od ręki, wlać roztopiony, letni tłuszcz i dokładnie wymieszać z ciastem.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą porcję rozwałkować (nie za cienko). Wyłożyć połowę budyniu i rozsmarować. Na budyń poukładać owoce lub posmarować budyń warstwą dżemu.

Ciasto należy zwijać wzdłuż krótszego boku. Następnie ostrym nożem ciąć plastry grubości ok. 3cm.

Układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce pozostawiając odpowiednie odległości. W ten sam sposób postąpić z resztą ciasta.

Gotowe buki odstawić do podrośnięcia na 30-40min.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ok. 15-20 min aż się zarumienią.

Po upieczeniu i ostygnięciu można polać lukrem.

Smacznego!

Asia


środa, 19 grudnia 2012

Dzisiaj prosty przepis na smaczne bułeczki bez drożdży. Znaleziony TUTAJ, jednak zmodyfikowany, zamiast wersji słodkiej z rodzynkami zrobiłam wytrawną - z ziołami prowansalskimi. Bułeczki są wyśmienite posmarowane masełkiem tuż po upieczeniu, na drugi dzień są raczej kruche i smakiem przypominają słone paluszki :) Generalnie różnią się od bułeczek drożdżowych, są bardziej zbite. Najważniejsze, że ich przygotowanie jest błyskawiczne i możemy upiec je w każdej chwili, np. kiedy zabraknie nam pieczywa lub mamy ochotę na świeżą, ciepłą bułeczkę :)

Składniki na 6 niewielkich bułeczek:

  • 250g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki otrębów pszennych (u mnie marki Kupiec)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
  • 50g masła
  • 1 duże jajko
  • 100ml mleka

Przygotowanie:

Przesianą mąkę , masło, proszek do pieczenia, sól i zioła krótko zagniatamy.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem.

Troszkę więcej niż 2/3 płynnej mieszanki dodajemy do pozostałych składników ciasta.

Szybko zagniatamy ciasto. 

Następnie formujemy płaskie bułeczki i smarujemy je pozostałą mieszanką mleka i jajka.

Pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 12 minut.

Smacznego!

Asia

czwartek, 08 listopada 2012

Wpis przeniesiony:

http://zesmakiemizpasja.blogspot.com/2012/11/penoziarnisty-chleb-z-otrebami-i.html



niedziela, 09 września 2012

Przepis na dzisiejsze bułeczki znalazłam na blogu Pracownia Wypieków. Cześć mąki pszennej zastąpiłam mąką pszenną razową. Mimo to pięknie wyrosły, są mięciutkie i bardzo smaczne. Bułki te upiekłam w ramach akcji organizowanej przez Kuchnię Ireny i Andrzeja "Upiecz Smakowity Chleb", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". Muszę przyznać, że dzięki tej zabawie poznałam uroki wypieku domowego pieczywa i chyba się od niego uzależniłam :D

Składniki na 9  bułek:

  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 200 g mąki pszennej razowej typ 1850
  • 250 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko (+ jedno do posmarowania bułek)
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki
  • 50g masła
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzewamy. Do garnuszka dodajemy drożdże, kilka łyżek mleka i łyżeczkę cukru. Odstawiamy i czekamy aż zaczyn podwoi swoją objętość.

Resztę podgrzanego mleka mieszamy dokładnie z masłem, cukrem i solą. Kiedy przestygnie dodajemy jajko.

Zaczyn mieszamy z resztą mąki i dodajemy do wcześniej przygotowanego mleka.

Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Następnie formujemy bułki. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przykrywamy i czekamy ok 30 minut aż wyrosną.

Po tym czasie smarujemy bułki jajkiem i posypujemy zagniecioną z podanych wyżej składników kruszonką. Możemy je także posypać płatkami migdałów

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy ok 16-18 minut.

Asia

Upiecz Smakowity Chleb!

Tagi: bułki
17:23, sisterskitchen , PIECZYWO
Link Komentarze (2) »
piątek, 07 września 2012

Dzisiaj pyszna bułka znana Wam pewnie pod wieloma nazwami: pszenna/paryska/francuska/wrocławska...(i kto wie jaka jeszcze:P) Co region to inne określenie. W każdym razie lekka i smaczna, dla mnie najlepsza posmarowana serkiem białym lub miodem. Przepis znalazłam tutaj. Jest ona moją kolejną propozycją, którą przygotowałam w ramach zabawy organizowanej przez Kuchnię Ireny i Andrzeja "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 130 ml letniej wody
  • 130 ml letniego mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • jajko do posmarowania bochenka

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie i mleku. Następnie wymieszać ze szczyptą cukru oraz 1/3 szklanki mąki. Odstawić na 20 minut.

Po tym czasie dodać sól, mąkę ziemniaczaną, cukier, masło oraz resztę mąki.

Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne (nie dosypywać mąki). Odstawić na 30 min żeby wyrosło.

Następnie odgazować ciasto, wyrobić ponownie i uformować bochenek, naciąć pod skosem, posmarować roztrzepanym jajkiem i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odczekać 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i przez 10 min piec w tej temperaturze, po czym zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze ok 20 minut. W trakcie pieczenie dwukrotnie spryskać bochenek wodą (żeby skórka nie była zbyt twarda).

Asia

Upiecz Smakowity Chleb!

Tagi: bułka
12:45, sisterskitchen , PIECZYWO
Link Komentarze (2) »