Blog w trakcie przenoszenia na: http: zesmakiemizpasja.blogspot.com
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi

BABECZKI I MUFFINKI

wtorek, 20 listopada 2012

Święta zbliżają się małymi kroczkami, za kilka tygodni przedświąteczne sprzątanie, pieczenie ciast, ciasteczek i przygotowywanie wigilijnej kolacji. Tymczasem ja powoli nastrajam się świątecznie i eksperymentuję z wypiekami, które być może powtórzę właśnie przed świętami. Dzisiaj proponuję Wam zdrowszą wersję muffinek. Są pełnoziarniste, ale jeśli chodzi o smak absolutnie niczego im to nie ujmuje. Już sam aromat, który się unosi podczas pieczenia gwarantuje sukces. Jest nieziemski! Do muffinek dodałam kakao, przyprawy korzenne i bakalie, co sprawia, że w smaku przypominają piernik. Oczywiście zamiast bakalii można np. do środka każdej z nich nałożyć łyżeczkę ulubionego dżemu lub powideł. Będą równie pyszne. Sprawdzą się jako podwieczorek, ale także przygotowane wcześniej, dzięki zawartości błonnika będą szybkim pożywnym śniadaniem.

Składniki na 12 muffinek:

  • 220g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g mąki pszennej/kukurydzianej (u mnie kukurydziana - Kupiec)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki cukru (można dodać więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodkie)
  • 2 łyżki miodu
  • 250ml maślanki 
  • 4 łyżki oleju sezamowego/może być inny roślinny
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 szklanki mieszanki bakaliowej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Najpierw łączymy wszystkie suche składniki oprócz mieszanki bakaliowej, czyli: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól, przyprawy. 

Następnie w drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, miód i jajko.

Bakalie siekamy. Mieszamy niezbyt dokładnie zawartość obu misek i dodajemy bakalie. 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciastem napełniamy foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości (polecam foremki silikonowe, nie trzeba smarować ich tłuszczem a muffiny nie przywierają do nich).

Pieczemy ok 25 minut. Do suchego patyczka.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Asia

        

sobota, 22 września 2012

Zdrowsza wersja muffinek zainspirowana przepisem z bloga Kuba Pichci. Równie pyszne jak tradycyjne pszenne muffiny, spróbujcie sami :)

Składniki na 12 sztuk:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej (można zrezygnować i dodać więcej pszennej razowej)
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,75-1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 0,25 szklanki oleju
  • 150- 200g malin
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach mieszamy suche i mokre składniki. Oprócz malin.

Następnie niezbyt dokładnie łączymy zawartość obu naczyń.

Napełniamy foremki ciastem do około połowy, do każdej wkładamy po 2-3 maliny, zakrywamy łyżką ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Asia

czwartek, 30 sierpnia 2012

Czasem warto zrezygnować z wszechobecnego cukru w ogóle lub zastąpić go czymś zdrowszym. Od niedawna coraz częściej słychać o naturalnym słodziku jakim jest stewia. Po przeczytaniu kilku artykułów dotyczących tej roślinki postanowiłam, że ją wypróbuję. Dzisiaj upiekłam muffinki do których zamiast cukru dodałam 1,5 łyżeczki stewii w płynie. Tylko tyle, ponieważ jest ona bardzo wydajna - już 2-3 krople odpowiadają 1 łyżeczce cukru. 

Składniki na 10 babeczek:

  • 1,5 kubka mąki kukurydzianej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 50g rozpuszczonego masła
  • 1,5 łyżeczki stewii we fluidzie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 dużych śliwek

Przygotowanie:

Osobno mieszamy suche i mokre składniki.

Następnie łączymy je ze sobą niezbyt dokładnie. Tak przygotowaną masę wylewamy do foremek/papilotek, do połowy ich wysokości (polecam pieczenie ich w formach silikonowych).

Do każdej napełnionej ciastem foremki wkładamy pół śliwki.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez ok 20-25 minut.

Stewię, którą wykorzystałam do tych muffinek otrzymałam od firmy SteviGold.

Asia

poniedziałek, 06 sierpnia 2012

Muffinkowe szaleństwo trwa, kolejny przepis Nigelli wypróbowany. Chociaż i przy nim trochę eksperymentowałam. Zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia i cukru, dodałam za to więcej jagód. Zmieniłam także proporcje mąki. Wyszły genialne. Podaje zmieniony przepis:

Składniki na 12 sztuk:

  • 125g mąki pszennej
  • 125g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 90g cukru
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 125 ml maślanki 
  • 1 jajko
  • 100-150g jagód 
  • płatki migdałów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach wymieszać składniki mokre i suche. Następnie połączyć razem delikatnie zawartość obu misek.

Dodać jagody. Masę rozłożyć do foremek (do ok 3/4 ich wysokości). Można ułożyć na górę płatki migdałów. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec przez 15-20 minut.  

Asia


Jagody 2012 

niedziela, 05 sierpnia 2012

Ostatnio wypróbowałam przepis na muffiny bananowe Nigelli Lawson, chociaż co nieco zrobiłam inaczej wyszły przepyszne, warto wypróbować. Podaję składniki w ilości zmienionej - takiej, z jakiej zrobiłam.

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 dojrzałe banany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 7 łyżeczek cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 krówek

Przygotowanie:

Banany zmiksować lub rozgnieść widelcem. W misce ubić jajka z olejem.

Następnie wsypać mąkę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać i dodać mus bananowy.

Nakładać do foremek. Do środka każdej muffinki dodać pół krówki.

Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Asia

 

Smakołyki na pikniki



wtorek, 24 lipca 2012

Składniki:

  • 100 g masła/margaryny
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy (16g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 batoniki Milky Way

Do dekoracji:

  • czekolada ( ja użyłam Nutelli)
  • kokos

 Przygotowanie:

Masło, jajka, cukier oraz cukier waniliowy ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy
mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej
konsystencji. Każdy batonik kroimy na 3 części. Do papilotek lub foremek nakładamy dużą
łyżkę ciasta, kładziemy kawałek batona i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Pieczemy około
25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Lekko przestudzone muffinki smarujemy
czekoladą i posypujemy kokosem.

Kamila