Blog w trakcie przenoszenia na: http: zesmakiemizpasja.blogspot.com
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi

CIASTA

czwartek, 20 grudnia 2012

Dzisiaj polecam Wam pyszny, delikatny i kremowy sernik, który zrobiłam według przepisu Kasi z bloga Gotuję, bo lubię. 

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg serka śmietankowego
  • 300 ml gęstej śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • 60 ml soku z cytryny

Spód:

  • 160g herbatników
  • 80g masła

Polewa:

  • 250ml gęstej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrabniamy na proszek w blenderze. Razem z roztopionym masłem łączymy je w misce.

Wykładamy nimi spód tortownicy i wkładamy do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser miksujemy ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. 

Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku. Miksujemy jeszcze przez chwilę.

Masę przelewamy do tortownicy z ciasteczkowym spodem.

Przed włożeniem sernika do piekarnika wkładamy na dół piekarnika naczynie z gorącą wodą i rozgrzewamy go do 175 stopni.

Następnie wkładamy sernik i pieczemy go ok 80-90 minut. Nie wyjmujemy naczynia z wodą i nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.

Po upieczeniu studzimy sernik około godzinę w otwartym piekarniku.

Gdy sernik całkiem ostygnie przygotowujemy polewę.

Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i rozprowadzamy polewę równomiernie na serniku.

Następnie wkładamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Smacznego!

Asia

Wonderful dream!

niedziela, 26 sierpnia 2012

Wczoraj wypróbowałam przepis na genialne kakaowo-pomarańczowe ciasto, który znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię. W smaku jest ono zaskakujące, zupełnie inne niż tradycyjne ciasta kakaowe czy czekoladowe. Dzięki dodaniu pomarańczy ciasto jest niesamowicie aromatyczne, delikatne i wilgotne. Podczas pieczenia ich zapach roznosi się po całym domu. Pomimo tego, że oryginalny przepis trochę zmieniłam ciasto wyszło fantastyczne.  

Składniki:

  • 2 małe pomarańcze
  • 5 jajek
  • 180g cukru
  • 50g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120g mielonych migdałów (lub orzechów)
  • 60g otrębów pszennych (zamiast otrębów można dodać więcej migdałów bądź orzechów) 

Przygotowanie:

Pomarańcze dokładnie umyć i ugotować w całości, przez ok 1,5 godziny. Podczas gotowania należy pilnować by cały czas były przykryte wodą.

Po ugotowaniu i wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałki (razem ze skórą) i zmiksować w blenderze. Do pomarańczowej pulpy dodać kakao, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.  

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać wcześniej przygotowaną masę pomarańczowo-kakaową. Na koniec wsypać migdały z otrębami (otręby należy przed dodaniem chwilę zmiksować w blenderze żeby były drobniejsze i połączyć ze zmielonymi migdałami). Dokładnie wszystko wymieszać.

Następnie przygotować tortownicę: spód wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i oprószyć kakao.

Masę przelać do tortownicy i piec przez godzinę w rozgrzanym do 165 stopni piekarniku (do suchego patyczka).

Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia w wyłączonym, uchylonym piekarniku przez ok 1 godzinę.

Po tym czasie można udekorować je polewą lub po prostu posypać kakao.

Nie przechowywać w lodówce, ponieważ będzie twarde.

Asia

wtorek, 03 lipca 2012

Składniki:

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 1 margaryna
  • 2 jajka
  • 5dkg drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy (16g)
  • czekolada

 

 Przygotowanie:

W lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże.
Mąkę wyrabiamy z margaryną, jajkami i cukrem. Następnie dodajemy zaczyn z drożdży,
cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Gotowe ciasto wstawiamy
na około 2 godziny do lodówki lub na pół godziny do zamrażalnika.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy cienko na kształt koła i dzielimy
na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy łyżkę czekolady i zwijamy. Układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po przestygnięciu
posypujemy cukrem pudrem. Z podanej porcji wychodzą 32 rogaliki.


Kamila


Tagi: Rogaliki
23:33, sisterskitchen , CIASTA
Link Dodaj komentarz »