Blog w trakcie przenoszenia na: http: zesmakiemizpasja.blogspot.com
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi

PRZEKĄSKI

poniedziałek, 03 września 2012

Jak w temacie, dzisiaj dzielę się raczej pomysłem niż przepisem (jajecznicę każdy zna i z pewnością potrafi przyrządzić wyśmienitą;) Chodzi mianowicie o to, że wafle ryżowe wcale nie muszą być nudne. Nie każdy je lubi, chyba ze względu na to, że często mają 'nijaki smak' albo dlatego, że ciężko się nimi najeść. Może chodzi właśnie o to z czym je jemy? A przecież można je chrupać na wiele sposobów. Na słono i słodko. Ja lubię czasem zajadać takie wafle zamiast chleba, bo są lżejsze. Uwielbiam je z twarogiem i miodem, z musem owocowym albo właśnie z jajecznicą, jak dzisiaj.

A Wy lubicie? Z czym chrupiecie?

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 plastry szynki
  • 1/4 cebuli
  • łyżeczka masła
  • koperek, tymianek
  • sól, pieprz
  • wafle ryżowe (u mnie Kupiec)

Przygotowanie:

Na maśle podsmażamy pokrojoną szynkę i cebulę, dodajemy jajka i posiekane zioła, przyprawiamy do smaku. 

Następnie nakładamy na wafle i zajadamy ze smakiem ;)

Asia



 

Tagi: jajka
15:34, sisterskitchen , PRZEKĄSKI
Link Dodaj komentarz »
piątek, 29 czerwca 2012

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 litr mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mała łyżeczka cukru wanilinowego

Nadzienie:

  • 800g serka waniliowego (np. Danio 2x400g)
  • 4 nektarynki

 

Opis przygotowania:

Składniki na ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z obu stron. Nektarynki myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy dużą łyżkę serka waniliowego i układamy plasterki owoców. Zwijamy wedle uznania.
Przed podaniem  naleśniki możemy podsmażyć na odrobinie oleju i posypać cukrem. 

Kamila


Smakołyki na pikniki

piątek, 11 maja 2012

Składniki:

  • 12 kromek chleba tostowego
  • masło
  • 6 plasterków dowolnej szynki
  • 20dag żółtego sera
  • 20dag pieczarek
  • 1 duży pomidor
  • 1 zielona papryka
  • 1 średni ogórek
  • oliwki
  • koperek
  • czosnek granulowany
  • oregano

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Szynkę kroimy w grube paski, pomidora, paprykę i ogórka w kostkę, a oliwki w plasterki. Chleb tostowy smarujemy masłem i posypujemy czosnkiem granulowanym. Na każdą kromkę układamy kolejno: szynkę, pieczarki, pomidora, ogórka, paprykę i oliwki. Całość posypujemy oregano, startym serem i posiekanym koperkiem. Zapiekamy przez około 10 minut w rozgrzanym piekarniku (około 160 stopni) aż ser się zapiecze.

Smacznego!

Kamila

Tagi: zapiekanki
00:33, sisterskitchen , PRZEKĄSKI
Link Dodaj komentarz »