Blog w trakcie przenoszenia na: http: zesmakiemizpasja.blogspot.com
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi

DANIA GŁÓWNE

niedziela, 10 lutego 2013

Dzisiaj wreszcie pyszna propozycja obiadowa, która zresztą sprawdzi się także jako walentynkowa kolacja, jeżeli nie macie jeszcze pomysłu co przygotować :)

Składniki na 2 porcje:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki (u mnie krojone marki Pudliszki)
  • 5 dużych pieczarek
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cebuli
  • 10 rurek makaronu Cannelloni
  • 100g żółtego sera (w kawałku lub w plasterkach)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.

Po 15 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i puszkę pomidorów. Wszystko razem dusimy przez ok 20minut.

Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, odrobiną ostrej papryki i świeżym oregano.

Makaron gotujemy krótko - przez 7 minut w osolonej, wrzącej wodzie.

Następnie odcedzamy, każdą rurkę nadziewamy sosem i układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.

Wierzch makaronu smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego i układamy na nim kilka plasterków żółtego sera (albo ścieramy kawałek sera na tarce i posypujemy nim makaron).

Zapiekamy ok 25minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

Asia



poniedziałek, 12 listopada 2012

Składniki na 10sztuk:

ciasto naleśnikowe:

  • 500ml mleka
  • 250ml wody
  • 3,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

farsz:

  • 450g mrożonego szpinaku
  • 50ml śmietany
  • 250g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Mleko i wodę wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy przez krótką chwilę. Naleśniki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni (najlepiej teflonowej).

Szpinak rozmrażamy parę godzin wcześniej lub wkładamy do garnka i rozmrażamy go pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodajemy śmietanę, starty czosnek i doprawiamy do smaku.

Ser żółty ścieramy na grubym tarle. Gotowy szpinak rozsmarowujemy na usmażonych wcześniej naleśnikach, posypujemy startym serem i zwijamy wedle uznania.

Kamila


 

sobota, 20 października 2012

Pyszne pierogi przypominające w smaku pierogi ruskie. Dodatek mąki orkiszowej można oczywiście pominąć i zastąpić mąką pszenną. 

Składniki na 40 pierogów:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 4 cebule (w tym dwie czerwone)
  • przyprawy: sól, pieprz kolorowy
  • olej do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:

Farsz: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie obieramy i kroimy 4 cebule w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Po ugotowaniu ziemniaki łączymy z cebulą (odkładamy 2 łyżki cebuli do okraszenia pierogów) i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie gnieciemy.

Ciasto: Mąkę łączymy ze szklanką letniej wody oraz solą i zagniatamy przez kilka minut aż ciasto będzie elastyczne. Następnie dzielimy je na 2-3 części, jedną wałkujemy a pozostałe odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką żeby nie wyschły. Szklanką wycinamy kółka w rozwałkowanym cieście, każde nadziewamy farszem i dokładnie zlepiamy. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Czynność powtarzamy z pozostałymi częściami ciasta. Po ugotowaniu cześć pierogów można zamrozić. Podawać z cebulką i śmietaną.  

Asia


wtorek, 11 września 2012

Uwielbiam wytrawne tarty na cieście francuskim za szybkość wykonania i wiele możliwości ich przygotowania. Jedną z moich ulubionych jest właśnie ta: z szynką parmeńską, cukinią i papryką. 

Składniki na tartę o średnicy 20cm:

  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1/3 małej cukini
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • 2 jajka
  • 1 duża łyżka śmietany 18%
  • przyprawy: pieprz, sól

Przygotowanie:

Formę do tarty wykładamy ciastem. Ja użyłam silikonowej więc nie musiałam jej natłuszczać. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Cukinie kroimy na cienkie kawałki, paprykę w kosteczkę a plastry szynki dzielimy na kilka części. Układamy wszystko na cieście.

Jajka roztrzepujemy z łyżką śmietany i doprawiamy do smaku. Zalewamy nimi tartę. Można także posypać ją serem.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok 15-20 minut.

Asia

środa, 27 czerwca 2012

Proste, niezawodne i ponadczasowe spaghetti :)

Dla dwóch osób:

  • 200g makaronu spaghetti (najlepiej z pszenicy durum)
  • 200g mięsa mielonego z indyka
  • 1 duże opakowanie pomidorów w puszce
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • kilka listków bazylii
  • pieprz i sól
  • tłuszcz do podsmażenia cebuli i mięsa

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Cebulkę i paprykę kroimy i podsmażamy na patelni. Gdy się zarumieni dodajemy mięso, wszystko razem podsmażamy przez ok 10 minut. Następnie dodajemy pomidory w puszcze i doprawiamy do smaku. Dusimy wszystko przez 15 minut. Sosem polewamy makaron i dekorujemy bazylią, buon appetito!

Kamila

Kuchnia Bardzo Włoska 2012

wtorek, 26 czerwca 2012

Makaron szpinakowy. Pycha!

Składniki na dwie porcje:

  • 250g makaronu szpinakowego
  • pomidor czerwony
  • pomidor pomarańczowy/ żółty
  • oliwki
  • 100g mozzarelii 
  • oliwa z oliwek czosnkowa
  • świeża bazylia

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy pomidory oraz mozzarellę w ćwiartki. W zależności jak kto woli kroimy oliwki lub wrzucamy całe. Ja wolę całe :) makaronik odcedzamy i nakładamy na talerz. Dodajemy oliwki, pomidory i ser, polewamy oliwą z oliwek i dekorujemy świeżą bazylią.

Smacznego :) 

Asia

Kuchnia Bardzo Włoska 2012

Pyszna wariacja na temat pełnoziarnistego makaronu.

Danie sycące a jednocześnie zdrowe, ze znikomą ilością tłuszczu!

Składniki:

   Porcja dla 4-6 osób:

  • 300g makaronu pełnoziarnistego - małe wstążeczki (u mnie Lubella)
  • 400g białej kapusty
  • 150g kapusty kiszonej
  • duża cebula
  • 150g kiełbasy podsuszanej (u mnie Żywiecka)
  • koperek
  • przyprawy: sól, pieprz, kminek

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie szatkujemy kapustę, kroimy drobno kiełbasę, cebulę i koperek.

Białą kapustę gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min. Kapustę kiszoną również krótko gotujemy, jednocześnie uważając by się nie rozgotowała.

Cebulę i kiełbasę podsmażamy na oleju do momentu aż się zarumienią.

Gdy wszystkie składniki są już gotowe, mieszamy je w dużym garnku, dodajemy koperek i przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kminku.

 

Asia

 



sobota, 05 maja 2012

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g makaronu do dań z woka 
  • 1 duże mango
  • 1 duży por
  • 100 g pędów bambusa
  • 300 ml niesłodzonego mleka kokosowego
  • sos sojowy
  • mieszanka przypraw do dań azjatyckich
  • papryka mielona
  • czosnek granulowany
  • oliwa


Przygotowanie:
Mięso nacieramy oliwą, sosem sojowym, papryką mieloną, czosnkiem granulowanym i przyprawą do dań z woka. Odstawiamy na 15 min. W tym czasie zalewamy makaron wrzącą wodą i czekamy aż będzie miękki - ok 5 min. następnie odcedzamy. Mięso wrzucamy do rozgrzanego woka (na niewielką ilość oliwy) podlewamy wodą jeśli istnieje taka potrzeba (nie dodajemy więcej tłuszczu!) gdy mięso będzie miękkie dodajemy pędy bambusa, pokrojony w krążki por, dolewamy około 100ml mleka kokosowego. Dusimy wszystko razem przez kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mango, makaron, ponownie łyżkę przyprawy do woka oraz 200ml mleka kokosowego, całość krótko dusimy. Smacznego!

Asia