Blog w trakcie przenoszenia na: http: zesmakiemizpasja.blogspot.com
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
czwartek, 08 listopada 2012

Wpis przeniesiony:

http://zesmakiemizpasja.blogspot.com/2012/11/penoziarnisty-chleb-z-otrebami-i.html



sobota, 20 października 2012

Pyszne pierogi przypominające w smaku pierogi ruskie. Dodatek mąki orkiszowej można oczywiście pominąć i zastąpić mąką pszenną. 

Składniki na 40 pierogów:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 4 cebule (w tym dwie czerwone)
  • przyprawy: sól, pieprz kolorowy
  • olej do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:

Farsz: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie obieramy i kroimy 4 cebule w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Po ugotowaniu ziemniaki łączymy z cebulą (odkładamy 2 łyżki cebuli do okraszenia pierogów) i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie gnieciemy.

Ciasto: Mąkę łączymy ze szklanką letniej wody oraz solą i zagniatamy przez kilka minut aż ciasto będzie elastyczne. Następnie dzielimy je na 2-3 części, jedną wałkujemy a pozostałe odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką żeby nie wyschły. Szklanką wycinamy kółka w rozwałkowanym cieście, każde nadziewamy farszem i dokładnie zlepiamy. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Czynność powtarzamy z pozostałymi częściami ciasta. Po ugotowaniu cześć pierogów można zamrozić. Podawać z cebulką i śmietaną.  

Asia


sobota, 22 września 2012

Zdrowsza wersja muffinek zainspirowana przepisem z bloga Kuba Pichci. Równie pyszne jak tradycyjne pszenne muffiny, spróbujcie sami :)

Składniki na 12 sztuk:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej (można zrezygnować i dodać więcej pszennej razowej)
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,75-1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 0,25 szklanki oleju
  • 150- 200g malin
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach mieszamy suche i mokre składniki. Oprócz malin.

Następnie niezbyt dokładnie łączymy zawartość obu naczyń.

Napełniamy foremki ciastem do około połowy, do każdej wkładamy po 2-3 maliny, zakrywamy łyżką ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Asia

sobota, 15 września 2012

Idealny deser na pożegnanie lata - pyszny sernik na zimno, którym można zajadać się bez wyrzutów sumienia, ponieważ nie zawiera cukru, choć jest słodki :) Polecam szczególnie tym, którzy starają się ograniczać kalorie :)

Składniki:

  • 800g serka homogenizowanego naturalnego
  • 300ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • ziarenka z 2 lasek wanilii
  • 3 łyżeczki stewii we fluidzie

Na mus:

  • 350g malin
  • 1/2 szklanki wody (+ kilka łyżek do rozpuszczenia żelatyny)
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 1 łyżeczka stewii w płynie

Przygotowanie:

Laski wanilii przeciąć wzdłuż i wydobyć ziarenka. Ser wymieszać z jogurtem naturalnym, ziarenkami wanilii i stewią.

4 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Poczekać aż przestygnie i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać.

Wylać do formy i wstawić do lodówki. Ja robiłam w foremkach silikonowych i wyszła mi mała keksówka i mała okrągła foremka. Myślę, że wyjdzie z tej porcji jedna pełna standardowa tortownica.

Następnie przygotować mus: Maliny zmiksować z wodą i stewią, dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatynę. Wymieszać. Jeśli komuś przeszkadzają pestki może przecedzić przez sito.

Mus wylać na zastygniętą masę serową i włożyć do lodówki. Powinien się lekko związać.

Smacznego :)

Asia

 *Do przygotowania sernika użyłam stewii od SteviGold.

13:55, sisterskitchen , DESERY
Link Komentarze (5) »
czwartek, 13 września 2012

Trochę promieni słońca w ten pochmurny dzień :)

Składniki na dwie porcje:

  • 1 małe jabłko
  • 4 śliwki
  • 1 mandarynka
  • garść malin
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Jabłko, śliwki i mandarynkę kroimy na mniejsze kawałki. Maliny i żurawinę dodajemy w całości.

Sok z cytryny dokładnie mieszamy z łyżeczką miodu i polewamy sałatkę. Można ją zalać również jogurtem.

Asia

wtorek, 11 września 2012

Uwielbiam wytrawne tarty na cieście francuskim za szybkość wykonania i wiele możliwości ich przygotowania. Jedną z moich ulubionych jest właśnie ta: z szynką parmeńską, cukinią i papryką. 

Składniki na tartę o średnicy 20cm:

  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1/3 małej cukini
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • 2 jajka
  • 1 duża łyżka śmietany 18%
  • przyprawy: pieprz, sól

Przygotowanie:

Formę do tarty wykładamy ciastem. Ja użyłam silikonowej więc nie musiałam jej natłuszczać. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Cukinie kroimy na cienkie kawałki, paprykę w kosteczkę a plastry szynki dzielimy na kilka części. Układamy wszystko na cieście.

Jajka roztrzepujemy z łyżką śmietany i doprawiamy do smaku. Zalewamy nimi tartę. Można także posypać ją serem.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok 15-20 minut.

Asia

niedziela, 09 września 2012

Przepis na dzisiejsze bułeczki znalazłam na blogu Pracownia Wypieków. Cześć mąki pszennej zastąpiłam mąką pszenną razową. Mimo to pięknie wyrosły, są mięciutkie i bardzo smaczne. Bułki te upiekłam w ramach akcji organizowanej przez Kuchnię Ireny i Andrzeja "Upiecz Smakowity Chleb", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". Muszę przyznać, że dzięki tej zabawie poznałam uroki wypieku domowego pieczywa i chyba się od niego uzależniłam :D

Składniki na 9  bułek:

  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 200 g mąki pszennej razowej typ 1850
  • 250 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko (+ jedno do posmarowania bułek)
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki
  • 50g masła
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzewamy. Do garnuszka dodajemy drożdże, kilka łyżek mleka i łyżeczkę cukru. Odstawiamy i czekamy aż zaczyn podwoi swoją objętość.

Resztę podgrzanego mleka mieszamy dokładnie z masłem, cukrem i solą. Kiedy przestygnie dodajemy jajko.

Zaczyn mieszamy z resztą mąki i dodajemy do wcześniej przygotowanego mleka.

Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Następnie formujemy bułki. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przykrywamy i czekamy ok 30 minut aż wyrosną.

Po tym czasie smarujemy bułki jajkiem i posypujemy zagniecioną z podanych wyżej składników kruszonką. Możemy je także posypać płatkami migdałów

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy ok 16-18 minut.

Asia

Upiecz Smakowity Chleb!

Tagi: bułki
17:23, sisterskitchen , PIECZYWO
Link Komentarze (2) »
piątek, 07 września 2012

Dzisiaj pyszna bułka znana Wam pewnie pod wieloma nazwami: pszenna/paryska/francuska/wrocławska...(i kto wie jaka jeszcze:P) Co region to inne określenie. W każdym razie lekka i smaczna, dla mnie najlepsza posmarowana serkiem białym lub miodem. Przepis znalazłam tutaj. Jest ona moją kolejną propozycją, którą przygotowałam w ramach zabawy organizowanej przez Kuchnię Ireny i Andrzeja "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 130 ml letniej wody
  • 130 ml letniego mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • jajko do posmarowania bochenka

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie i mleku. Następnie wymieszać ze szczyptą cukru oraz 1/3 szklanki mąki. Odstawić na 20 minut.

Po tym czasie dodać sól, mąkę ziemniaczaną, cukier, masło oraz resztę mąki.

Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne (nie dosypywać mąki). Odstawić na 30 min żeby wyrosło.

Następnie odgazować ciasto, wyrobić ponownie i uformować bochenek, naciąć pod skosem, posmarować roztrzepanym jajkiem i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odczekać 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i przez 10 min piec w tej temperaturze, po czym zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze ok 20 minut. W trakcie pieczenie dwukrotnie spryskać bochenek wodą (żeby skórka nie była zbyt twarda).

Asia

Upiecz Smakowity Chleb!

Tagi: bułka
12:45, sisterskitchen , PIECZYWO
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 03 września 2012

Jak w temacie, dzisiaj dzielę się raczej pomysłem niż przepisem (jajecznicę każdy zna i z pewnością potrafi przyrządzić wyśmienitą;) Chodzi mianowicie o to, że wafle ryżowe wcale nie muszą być nudne. Nie każdy je lubi, chyba ze względu na to, że często mają 'nijaki smak' albo dlatego, że ciężko się nimi najeść. Może chodzi właśnie o to z czym je jemy? A przecież można je chrupać na wiele sposobów. Na słono i słodko. Ja lubię czasem zajadać takie wafle zamiast chleba, bo są lżejsze. Uwielbiam je z twarogiem i miodem, z musem owocowym albo właśnie z jajecznicą, jak dzisiaj.

A Wy lubicie? Z czym chrupiecie?

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 plastry szynki
  • 1/4 cebuli
  • łyżeczka masła
  • koperek, tymianek
  • sól, pieprz
  • wafle ryżowe (u mnie Kupiec)

Przygotowanie:

Na maśle podsmażamy pokrojoną szynkę i cebulę, dodajemy jajka i posiekane zioła, przyprawiamy do smaku. 

Następnie nakładamy na wafle i zajadamy ze smakiem ;)

Asia



 

Tagi: jajka
15:34, sisterskitchen , PRZEKĄSKI
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 30 sierpnia 2012

Czasem warto zrezygnować z wszechobecnego cukru w ogóle lub zastąpić go czymś zdrowszym. Od niedawna coraz częściej słychać o naturalnym słodziku jakim jest stewia. Po przeczytaniu kilku artykułów dotyczących tej roślinki postanowiłam, że ją wypróbuję. Dzisiaj upiekłam muffinki do których zamiast cukru dodałam 1,5 łyżeczki stewii w płynie. Tylko tyle, ponieważ jest ona bardzo wydajna - już 2-3 krople odpowiadają 1 łyżeczce cukru. 

Składniki na 10 babeczek:

  • 1,5 kubka mąki kukurydzianej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 50g rozpuszczonego masła
  • 1,5 łyżeczki stewii we fluidzie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 dużych śliwek

Przygotowanie:

Osobno mieszamy suche i mokre składniki.

Następnie łączymy je ze sobą niezbyt dokładnie. Tak przygotowaną masę wylewamy do foremek/papilotek, do połowy ich wysokości (polecam pieczenie ich w formach silikonowych).

Do każdej napełnionej ciastem foremki wkładamy pół śliwki.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez ok 20-25 minut.

Stewię, którą wykorzystałam do tych muffinek otrzymałam od firmy SteviGold.

Asia