Blog w trakcie przenoszenia na: http: zesmakiemizpasja.blogspot.com
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
niedziela, 26 sierpnia 2012

Wczoraj wypróbowałam przepis na genialne kakaowo-pomarańczowe ciasto, który znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię. W smaku jest ono zaskakujące, zupełnie inne niż tradycyjne ciasta kakaowe czy czekoladowe. Dzięki dodaniu pomarańczy ciasto jest niesamowicie aromatyczne, delikatne i wilgotne. Podczas pieczenia ich zapach roznosi się po całym domu. Pomimo tego, że oryginalny przepis trochę zmieniłam ciasto wyszło fantastyczne.  

Składniki:

  • 2 małe pomarańcze
  • 5 jajek
  • 180g cukru
  • 50g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120g mielonych migdałów (lub orzechów)
  • 60g otrębów pszennych (zamiast otrębów można dodać więcej migdałów bądź orzechów) 

Przygotowanie:

Pomarańcze dokładnie umyć i ugotować w całości, przez ok 1,5 godziny. Podczas gotowania należy pilnować by cały czas były przykryte wodą.

Po ugotowaniu i wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałki (razem ze skórą) i zmiksować w blenderze. Do pomarańczowej pulpy dodać kakao, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.  

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać wcześniej przygotowaną masę pomarańczowo-kakaową. Na koniec wsypać migdały z otrębami (otręby należy przed dodaniem chwilę zmiksować w blenderze żeby były drobniejsze i połączyć ze zmielonymi migdałami). Dokładnie wszystko wymieszać.

Następnie przygotować tortownicę: spód wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i oprószyć kakao.

Masę przelać do tortownicy i piec przez godzinę w rozgrzanym do 165 stopni piekarniku (do suchego patyczka).

Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia w wyłączonym, uchylonym piekarniku przez ok 1 godzinę.

Po tym czasie można udekorować je polewą lub po prostu posypać kakao.

Nie przechowywać w lodówce, ponieważ będzie twarde.

Asia

wtorek, 07 sierpnia 2012

Dzisiaj pora na kolejne owoce sezonowe. Po borówkach i jagodach przyszła kolej na
jeżyny i maliny. W duecie z jogurtem smakują wybornie!

Składniki na 2 porcje:

  • 400g jogurtu naturalnego
  • szklanka jeżyn
  • 2 szklanki malin
  • 3 łyżeczki cukru pudru

 

Przygotowanie:

Owoce myjemy, wrzucamy do blendera i miksujemy przez krótką chwilę.
Pucharki napełniamy do połowy zmiksowanymi owocami, a do pozostałej części
wlewamy jogurt, dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masą z jogurtem przykrywamy zmiksowane owoce.

Kamila



23:23, sisterskitchen , NAPOJE
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 06 sierpnia 2012

Muffinkowe szaleństwo trwa, kolejny przepis Nigelli wypróbowany. Chociaż i przy nim trochę eksperymentowałam. Zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia i cukru, dodałam za to więcej jagód. Zmieniłam także proporcje mąki. Wyszły genialne. Podaje zmieniony przepis:

Składniki na 12 sztuk:

  • 125g mąki pszennej
  • 125g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 90g cukru
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 125 ml maślanki 
  • 1 jajko
  • 100-150g jagód 
  • płatki migdałów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach wymieszać składniki mokre i suche. Następnie połączyć razem delikatnie zawartość obu misek.

Dodać jagody. Masę rozłożyć do foremek (do ok 3/4 ich wysokości). Można ułożyć na górę płatki migdałów. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec przez 15-20 minut.  

Asia


Jagody 2012 

niedziela, 05 sierpnia 2012

Ostatnio wypróbowałam przepis na muffiny bananowe Nigelli Lawson, chociaż co nieco zrobiłam inaczej wyszły przepyszne, warto wypróbować. Podaję składniki w ilości zmienionej - takiej, z jakiej zrobiłam.

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 dojrzałe banany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 7 łyżeczek cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 krówek

Przygotowanie:

Banany zmiksować lub rozgnieść widelcem. W misce ubić jajka z olejem.

Następnie wsypać mąkę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać i dodać mus bananowy.

Nakładać do foremek. Do środka każdej muffinki dodać pół krówki.

Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Asia

 

Smakołyki na pikniki



wtorek, 24 lipca 2012

Składniki:

  • 100 g masła/margaryny
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy (16g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 batoniki Milky Way

Do dekoracji:

  • czekolada ( ja użyłam Nutelli)
  • kokos

 Przygotowanie:

Masło, jajka, cukier oraz cukier waniliowy ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy
mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej
konsystencji. Każdy batonik kroimy na 3 części. Do papilotek lub foremek nakładamy dużą
łyżkę ciasta, kładziemy kawałek batona i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Pieczemy około
25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Lekko przestudzone muffinki smarujemy
czekoladą i posypujemy kokosem.

Kamila

wtorek, 03 lipca 2012

Składniki:

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 1 margaryna
  • 2 jajka
  • 5dkg drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy (16g)
  • czekolada

 

 Przygotowanie:

W lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże.
Mąkę wyrabiamy z margaryną, jajkami i cukrem. Następnie dodajemy zaczyn z drożdży,
cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Gotowe ciasto wstawiamy
na około 2 godziny do lodówki lub na pół godziny do zamrażalnika.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy cienko na kształt koła i dzielimy
na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy łyżkę czekolady i zwijamy. Układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po przestygnięciu
posypujemy cukrem pudrem. Z podanej porcji wychodzą 32 rogaliki.


Kamila


Tagi: Rogaliki
23:33, sisterskitchen , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
piątek, 29 czerwca 2012

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 litr mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mała łyżeczka cukru wanilinowego

Nadzienie:

  • 800g serka waniliowego (np. Danio 2x400g)
  • 4 nektarynki

 

Opis przygotowania:

Składniki na ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z obu stron. Nektarynki myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy dużą łyżkę serka waniliowego i układamy plasterki owoców. Zwijamy wedle uznania.
Przed podaniem  naleśniki możemy podsmażyć na odrobinie oleju i posypać cukrem. 

Kamila


Smakołyki na pikniki

środa, 27 czerwca 2012

Proste, niezawodne i ponadczasowe spaghetti :)

Dla dwóch osób:

  • 200g makaronu spaghetti (najlepiej z pszenicy durum)
  • 200g mięsa mielonego z indyka
  • 1 duże opakowanie pomidorów w puszce
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • kilka listków bazylii
  • pieprz i sól
  • tłuszcz do podsmażenia cebuli i mięsa

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Cebulkę i paprykę kroimy i podsmażamy na patelni. Gdy się zarumieni dodajemy mięso, wszystko razem podsmażamy przez ok 10 minut. Następnie dodajemy pomidory w puszcze i doprawiamy do smaku. Dusimy wszystko przez 15 minut. Sosem polewamy makaron i dekorujemy bazylią, buon appetito!

Kamila

Kuchnia Bardzo Włoska 2012

wtorek, 26 czerwca 2012

Makaron szpinakowy. Pycha!

Składniki na dwie porcje:

  • 250g makaronu szpinakowego
  • pomidor czerwony
  • pomidor pomarańczowy/ żółty
  • oliwki
  • 100g mozzarelii 
  • oliwa z oliwek czosnkowa
  • świeża bazylia

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy pomidory oraz mozzarellę w ćwiartki. W zależności jak kto woli kroimy oliwki lub wrzucamy całe. Ja wolę całe :) makaronik odcedzamy i nakładamy na talerz. Dodajemy oliwki, pomidory i ser, polewamy oliwą z oliwek i dekorujemy świeżą bazylią.

Smacznego :) 

Asia

Kuchnia Bardzo Włoska 2012

Pyszna wariacja na temat pełnoziarnistego makaronu.

Danie sycące a jednocześnie zdrowe, ze znikomą ilością tłuszczu!

Składniki:

   Porcja dla 4-6 osób:

  • 300g makaronu pełnoziarnistego - małe wstążeczki (u mnie Lubella)
  • 400g białej kapusty
  • 150g kapusty kiszonej
  • duża cebula
  • 150g kiełbasy podsuszanej (u mnie Żywiecka)
  • koperek
  • przyprawy: sól, pieprz, kminek

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie szatkujemy kapustę, kroimy drobno kiełbasę, cebulę i koperek.

Białą kapustę gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min. Kapustę kiszoną również krótko gotujemy, jednocześnie uważając by się nie rozgotowała.

Cebulę i kiełbasę podsmażamy na oleju do momentu aż się zarumienią.

Gdy wszystkie składniki są już gotowe, mieszamy je w dużym garnku, dodajemy koperek i przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kminku.

 

Asia