Blog w trakcie przenoszenia na: http: zesmakiemizpasja.blogspot.com
| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tagi
sobota, 13 kwietnia 2013

Zapraszam tutaj: http://zesmakiemizpasja.blogspot.com/

BLOG PRZENIESIONY

15:35, sisterskitchen
Link Komentarze (2) »
niedziela, 10 lutego 2013

Dzisiaj wreszcie pyszna propozycja obiadowa, która zresztą sprawdzi się także jako walentynkowa kolacja, jeżeli nie macie jeszcze pomysłu co przygotować :)

Składniki na 2 porcje:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki (u mnie krojone marki Pudliszki)
  • 5 dużych pieczarek
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cebuli
  • 10 rurek makaronu Cannelloni
  • 100g żółtego sera (w kawałku lub w plasterkach)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.

Po 15 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i puszkę pomidorów. Wszystko razem dusimy przez ok 20minut.

Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, odrobiną ostrej papryki i świeżym oregano.

Makaron gotujemy krótko - przez 7 minut w osolonej, wrzącej wodzie.

Następnie odcedzamy, każdą rurkę nadziewamy sosem i układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.

Wierzch makaronu smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego i układamy na nim kilka plasterków żółtego sera (albo ścieramy kawałek sera na tarce i posypujemy nim makaron).

Zapiekamy ok 25minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

Asia



środa, 16 stycznia 2013

Kiedy zobaczyłam te apetyczne ślimaczki na blogu Searching for an Amaranth, po prostu musiałam je upiec :D I nie liczył się fakt, że była to niedziela (godzina 23.00 ;) Przygotowanie ich nie było zbyt pracochłonne, a świeże drożdżówki na śniadanie wynagrodziły nocne poświęcenie i niewyspanie :D

Składniki na 15 drożdżówek:

Ciasto:

  • 0,5kg mąki
  • 40g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 2 żółtka
  • 100-120g cukru
  • 50g margaryny lub masła

Nadzienie:

  • 1,5 opakowania budyniu
  • 0,5l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 250g drobnych owoców (mogą być mrożone) lub dżemu

Budyń ugotować w 0,5l mleka z dodatkiem cukru. Przestudzić.

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże rozkruszyć w dużej misce, wlać 150ml podgrzanego mleka, dodać 3 łyżeczki cukru i dużą łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i pozostawić do zwiększenia objętości około 20min).

W tym czasie roztopić margarynę/masło i pozostawić do ostygnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn i utarte żółtka. Dodać pozostałe 100ml mleka, zarobić.

Ciasto zarabiać starannie. Jeśli będzie zbyt zwarte, dodać odrobinę mleka. Kiedy ciasto będzie już miękkie, gładkie i odstające od ręki, wlać roztopiony, letni tłuszcz i dokładnie wymieszać z ciastem.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą porcję rozwałkować (nie za cienko). Wyłożyć połowę budyniu i rozsmarować. Na budyń poukładać owoce lub posmarować budyń warstwą dżemu.

Ciasto należy zwijać wzdłuż krótszego boku. Następnie ostrym nożem ciąć plastry grubości ok. 3cm.

Układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce pozostawiając odpowiednie odległości. W ten sam sposób postąpić z resztą ciasta.

Gotowe buki odstawić do podrośnięcia na 30-40min.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ok. 15-20 min aż się zarumienią.

Po upieczeniu i ostygnięciu można polać lukrem.

Smacznego!

Asia


czwartek, 10 stycznia 2013



Wpis przeniesiony: http://zesmakiemizpasja.blogspot.com/

sobota, 29 grudnia 2012

Nasz konkurs, który zakończył się 22.12.2012 wygrywa Olcia!

Gratulujemy i prosimy o wysłanie adresu do wysyłki na naszą skrzynkę mailową.

 

A & K

Tagi: konkurs
14:34, sisterskitchen , AKTUALNOŚCI
Link Komentarze (3) »
czwartek, 20 grudnia 2012

Dzisiaj polecam Wam pyszny, delikatny i kremowy sernik, który zrobiłam według przepisu Kasi z bloga Gotuję, bo lubię. 

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg serka śmietankowego
  • 300 ml gęstej śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • 60 ml soku z cytryny

Spód:

  • 160g herbatników
  • 80g masła

Polewa:

  • 250ml gęstej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrabniamy na proszek w blenderze. Razem z roztopionym masłem łączymy je w misce.

Wykładamy nimi spód tortownicy i wkładamy do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser miksujemy ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. 

Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku. Miksujemy jeszcze przez chwilę.

Masę przelewamy do tortownicy z ciasteczkowym spodem.

Przed włożeniem sernika do piekarnika wkładamy na dół piekarnika naczynie z gorącą wodą i rozgrzewamy go do 175 stopni.

Następnie wkładamy sernik i pieczemy go ok 80-90 minut. Nie wyjmujemy naczynia z wodą i nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.

Po upieczeniu studzimy sernik około godzinę w otwartym piekarniku.

Gdy sernik całkiem ostygnie przygotowujemy polewę.

Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i rozprowadzamy polewę równomiernie na serniku.

Następnie wkładamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Smacznego!

Asia

Wonderful dream!

środa, 19 grudnia 2012

Dzisiaj prosty przepis na smaczne bułeczki bez drożdży. Znaleziony TUTAJ, jednak zmodyfikowany, zamiast wersji słodkiej z rodzynkami zrobiłam wytrawną - z ziołami prowansalskimi. Bułeczki są wyśmienite posmarowane masełkiem tuż po upieczeniu, na drugi dzień są raczej kruche i smakiem przypominają słone paluszki :) Generalnie różnią się od bułeczek drożdżowych, są bardziej zbite. Najważniejsze, że ich przygotowanie jest błyskawiczne i możemy upiec je w każdej chwili, np. kiedy zabraknie nam pieczywa lub mamy ochotę na świeżą, ciepłą bułeczkę :)

Składniki na 6 niewielkich bułeczek:

  • 250g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki otrębów pszennych (u mnie marki Kupiec)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
  • 50g masła
  • 1 duże jajko
  • 100ml mleka

Przygotowanie:

Przesianą mąkę , masło, proszek do pieczenia, sól i zioła krótko zagniatamy.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem.

Troszkę więcej niż 2/3 płynnej mieszanki dodajemy do pozostałych składników ciasta.

Szybko zagniatamy ciasto. 

Następnie formujemy płaskie bułeczki i smarujemy je pozostałą mieszanką mleka i jajka.

Pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 12 minut.

Smacznego!

Asia

piątek, 07 grudnia 2012

Dzisiaj mamy dla Was konkurs :) Gorąco zapraszamy WSZYSTKICH do wzięcia udziału! Wielkimi krokami zbliżają się święta a więc czas obficie zastawionych stołów i bardzo często 'nieumiarkowania w jedzeniu' i piciu, ale to już swoją drogą ;) Zadanie konkursowe polega na napisaniu jaki jest Wasz pomysł na 'odchudzone' święta? Jeśli macie ochotę możecie podać jakiś przepis lub po prostu opisać jak sobie takie święta wyobrażacie.

Warunki jakie należy spełnić aby wziąć udział w konkursie:

1.  W terminie 7-22.12.2012 napisz pod tym postem odpowiedź na powyższe pytanie.

2. Zostaw adres e-mail, niezbędny do późniejszego kontaktu lub jeśli nie chcesz go upubliczniać wyślij odpowiedź zamieszczoną pod tym wpisem także na nasz e-mail: sisterskitchen.2@gmail.com

3.  W razie ewentualnej wygranej należy podać adres do wysyłki na terenie RP.

Będzie nam bardzo miło jeśli polubisz nasz profil na FB: https://www.facebook.com/pages/Smacznie-i-kolorowo/221805101267485?fref=ts, ale nie jest to oczywiście warunek konieczny.

NAGRODĄ w konkursie jest 5 bogatych w błonnik produktów a mianowicie:

płatki jęczmienne błyskawiczne 400g

ryż pełnoziarnisty 400g

otręby pszenne 150g

groch łuskany cały 400g

wafle ryżowe wieloziarniste 100g

Konkurs trwa od dziś, tj. 7.12.2012 do 22.12.2012. Do dwóch dni po zakończeniu konkursu zostanie ogłoszony zwycięzca.

Powodzenia :)

A & K

Tagi: konkurs
11:39, sisterskitchen , AKTUALNOŚCI
Link Komentarze (14) »
wtorek, 20 listopada 2012

Święta zbliżają się małymi kroczkami, za kilka tygodni przedświąteczne sprzątanie, pieczenie ciast, ciasteczek i przygotowywanie wigilijnej kolacji. Tymczasem ja powoli nastrajam się świątecznie i eksperymentuję z wypiekami, które być może powtórzę właśnie przed świętami. Dzisiaj proponuję Wam zdrowszą wersję muffinek. Są pełnoziarniste, ale jeśli chodzi o smak absolutnie niczego im to nie ujmuje. Już sam aromat, który się unosi podczas pieczenia gwarantuje sukces. Jest nieziemski! Do muffinek dodałam kakao, przyprawy korzenne i bakalie, co sprawia, że w smaku przypominają piernik. Oczywiście zamiast bakalii można np. do środka każdej z nich nałożyć łyżeczkę ulubionego dżemu lub powideł. Będą równie pyszne. Sprawdzą się jako podwieczorek, ale także przygotowane wcześniej, dzięki zawartości błonnika będą szybkim pożywnym śniadaniem.

Składniki na 12 muffinek:

  • 220g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g mąki pszennej/kukurydzianej (u mnie kukurydziana - Kupiec)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki cukru (można dodać więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodkie)
  • 2 łyżki miodu
  • 250ml maślanki 
  • 4 łyżki oleju sezamowego/może być inny roślinny
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 szklanki mieszanki bakaliowej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Najpierw łączymy wszystkie suche składniki oprócz mieszanki bakaliowej, czyli: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól, przyprawy. 

Następnie w drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, miód i jajko.

Bakalie siekamy. Mieszamy niezbyt dokładnie zawartość obu misek i dodajemy bakalie. 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciastem napełniamy foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości (polecam foremki silikonowe, nie trzeba smarować ich tłuszczem a muffiny nie przywierają do nich).

Pieczemy ok 25 minut. Do suchego patyczka.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Asia

        

poniedziałek, 12 listopada 2012

Składniki na 10sztuk:

ciasto naleśnikowe:

  • 500ml mleka
  • 250ml wody
  • 3,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

farsz:

  • 450g mrożonego szpinaku
  • 50ml śmietany
  • 250g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Mleko i wodę wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy przez krótką chwilę. Naleśniki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni (najlepiej teflonowej).

Szpinak rozmrażamy parę godzin wcześniej lub wkładamy do garnka i rozmrażamy go pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodajemy śmietanę, starty czosnek i doprawiamy do smaku.

Ser żółty ścieramy na grubym tarle. Gotowy szpinak rozsmarowujemy na usmażonych wcześniej naleśnikach, posypujemy startym serem i zwijamy wedle uznania.

Kamila


 

 
1 , 2 , 3 , 4