Blog w trakcie przenoszenia na: http: zesmakiemizpasja.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu

Cannelloni z sosem pomidorowo-pieczarkowym

Dzisiaj wreszcie pyszna propozycja obiadowa, która zresztą sprawdzi się także jako walentynkowa kolacja, jeżeli nie macie jeszcze pomysłu co przygotować :)

Składniki na 2 porcje:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki (u mnie krojone marki Pudliszki)
  • 5 dużych pieczarek
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cebuli
  • 10 rurek makaronu Cannelloni
  • 100g żółtego sera (w kawałku lub w plasterkach)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.

Po 15 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i puszkę pomidorów. Wszystko razem dusimy przez ok 20minut.

Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, odrobiną ostrej papryki i świeżym oregano.

Makaron gotujemy krótko - przez 7 minut w osolonej, wrzącej wodzie.

Następnie odcedzamy, każdą rurkę nadziewamy sosem i układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.

Wierzch makaronu smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego i układamy na nim kilka plasterków żółtego sera (albo ścieramy kawałek sera na tarce i posypujemy nim makaron).

Zapiekamy ok 25minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

Asia



niedziela, 10 lutego 2013, sisterskitchen

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: Ania, *.dynamic.chello.pl
2013/02/11 21:59:53
Pysznie wygląda :)
-
sisterskitchen
2013/02/19 14:02:25
i równie pysznie smakuje :)