Blog w trakcie przenoszenia na: http: zesmakiemizpasja.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z budyniem i owocami

Kiedy zobaczyłam te apetyczne ślimaczki na blogu Searching for an Amaranth, po prostu musiałam je upiec :D I nie liczył się fakt, że była to niedziela (godzina 23.00 ;) Przygotowanie ich nie było zbyt pracochłonne, a świeże drożdżówki na śniadanie wynagrodziły nocne poświęcenie i niewyspanie :D

Składniki na 15 drożdżówek:

Ciasto:

  • 0,5kg mąki
  • 40g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 2 żółtka
  • 100-120g cukru
  • 50g margaryny lub masła

Nadzienie:

  • 1,5 opakowania budyniu
  • 0,5l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 250g drobnych owoców (mogą być mrożone) lub dżemu

Budyń ugotować w 0,5l mleka z dodatkiem cukru. Przestudzić.

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże rozkruszyć w dużej misce, wlać 150ml podgrzanego mleka, dodać 3 łyżeczki cukru i dużą łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i pozostawić do zwiększenia objętości około 20min).

W tym czasie roztopić margarynę/masło i pozostawić do ostygnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn i utarte żółtka. Dodać pozostałe 100ml mleka, zarobić.

Ciasto zarabiać starannie. Jeśli będzie zbyt zwarte, dodać odrobinę mleka. Kiedy ciasto będzie już miękkie, gładkie i odstające od ręki, wlać roztopiony, letni tłuszcz i dokładnie wymieszać z ciastem.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą porcję rozwałkować (nie za cienko). Wyłożyć połowę budyniu i rozsmarować. Na budyń poukładać owoce lub posmarować budyń warstwą dżemu.

Ciasto należy zwijać wzdłuż krótszego boku. Następnie ostrym nożem ciąć plastry grubości ok. 3cm.

Układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce pozostawiając odpowiednie odległości. W ten sam sposób postąpić z resztą ciasta.

Gotowe buki odstawić do podrośnięcia na 30-40min.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ok. 15-20 min aż się zarumienią.

Po upieczeniu i ostygnięciu można polać lukrem.

Smacznego!

Asia


środa, 16 stycznia 2013, sisterskitchen

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
amaranthrose
2013/01/16 13:40:13
Udały Ci się wspaniale:)
To musiało być pyszne śniadanie!
-
dogsonx
2013/01/16 13:44:11
Wyglądają cudownie, takie puszyste!! Są urocze :)
-
funnygirl78
2013/01/16 19:20:39
śliczne :D. Musiały być pyszne
-
2013/01/17 13:34:45
Aż cchce się upiec

-
ervisha
2013/01/17 21:18:12
Wspaniałe ślimaczki :)


A odnośnie Twojego pytanie dotyczącego masła orzechowego z Lidla to niestety ono jest dostępne tylko w okresie Tygodnia Amerykańskiego
-
sisterskitchen
2013/01/17 21:24:58
Dzięki :)

No właśnie już wiem, polowałam na nie w tym tygodniu i niestety nie było :(
-
smakiempisanyblogspotcom
2013/01/18 18:36:12
Witam,
przepraszam, że nie zaglądałam tu tak długo, ale aktualnie jestem ciut zabiegana.
No ale jestem i nadrabiam.. piękne drożdżówki. Idealne wręcz! Pewnie dużo smaczniejsze niż te z piekarnii... aż mi się marzy taka cieplutka z piekarnika ;)
-
Gość: Lidka Ka, *.net.stream.pl
2013/01/23 02:27:38
Wyglądają bardzo apetycznie :P aż przypomniały mi się jagodzianki, które robiłam kiedyś z babcią :)
-
dogsonx
2013/01/23 21:39:40
Aż by się chciało kęsa skraść :)
-
Gość: Pestka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/28 11:04:05
nigdy nie robiłam drożdżówek. chyba czas to zmienić:)
-
agattekh
2013/02/02 11:20:12
Mam drożdże chyba dzisiaj też takie zrobię :-) wyglądają pysznie :-)
-
Gość: Karolaa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/05 17:58:22
Musze wreszcie zrobić takie drożdżówki :)