Blog w trakcie przenoszenia na: http: zesmakiemizpasja.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki ziołowe z otrębami, bez drożdży (scones w wersji wytrawnej)

Dzisiaj prosty przepis na smaczne bułeczki bez drożdży. Znaleziony TUTAJ, jednak zmodyfikowany, zamiast wersji słodkiej z rodzynkami zrobiłam wytrawną - z ziołami prowansalskimi. Bułeczki są wyśmienite posmarowane masełkiem tuż po upieczeniu, na drugi dzień są raczej kruche i smakiem przypominają słone paluszki :) Generalnie różnią się od bułeczek drożdżowych, są bardziej zbite. Najważniejsze, że ich przygotowanie jest błyskawiczne i możemy upiec je w każdej chwili, np. kiedy zabraknie nam pieczywa lub mamy ochotę na świeżą, ciepłą bułeczkę :)

Składniki na 6 niewielkich bułeczek:

  • 250g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki otrębów pszennych (u mnie marki Kupiec)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
  • 50g masła
  • 1 duże jajko
  • 100ml mleka

Przygotowanie:

Przesianą mąkę , masło, proszek do pieczenia, sól i zioła krótko zagniatamy.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem.

Troszkę więcej niż 2/3 płynnej mieszanki dodajemy do pozostałych składników ciasta.

Szybko zagniatamy ciasto. 

Następnie formujemy płaskie bułeczki i smarujemy je pozostałą mieszanką mleka i jajka.

Pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 12 minut.

Smacznego!

Asia

środa, 19 grudnia 2012, sisterskitchen

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
marekstatuszczyk
2012/12/19 12:05:18
Smacznie to wygląda :)
-
agattekh
2012/12/19 19:06:19
Wyglądają bardzo apetycznie :-) nie ma to jak domowe pieczywko :-)
-
Gość: , *.ssp.dialog.net.pl
2012/12/19 21:31:34
Na pewno pycha!:)
-
Gość: Magdalena M, *.sds.uw.edu.pl
2013/09/10 00:06:23
Po prostu pyszności!