Blog w trakcie przenoszenia na: http: zesmakiemizpasja.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu

Pełnoziarniste, kakaowe muffiny korzenne z bakaliami

Święta zbliżają się małymi kroczkami, za kilka tygodni przedświąteczne sprzątanie, pieczenie ciast, ciasteczek i przygotowywanie wigilijnej kolacji. Tymczasem ja powoli nastrajam się świątecznie i eksperymentuję z wypiekami, które być może powtórzę właśnie przed świętami. Dzisiaj proponuję Wam zdrowszą wersję muffinek. Są pełnoziarniste, ale jeśli chodzi o smak absolutnie niczego im to nie ujmuje. Już sam aromat, który się unosi podczas pieczenia gwarantuje sukces. Jest nieziemski! Do muffinek dodałam kakao, przyprawy korzenne i bakalie, co sprawia, że w smaku przypominają piernik. Oczywiście zamiast bakalii można np. do środka każdej z nich nałożyć łyżeczkę ulubionego dżemu lub powideł. Będą równie pyszne. Sprawdzą się jako podwieczorek, ale także przygotowane wcześniej, dzięki zawartości błonnika będą szybkim pożywnym śniadaniem.

Składniki na 12 muffinek:

  • 220g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g mąki pszennej/kukurydzianej (u mnie kukurydziana - Kupiec)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki cukru (można dodać więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodkie)
  • 2 łyżki miodu
  • 250ml maślanki 
  • 4 łyżki oleju sezamowego/może być inny roślinny
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 szklanki mieszanki bakaliowej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Najpierw łączymy wszystkie suche składniki oprócz mieszanki bakaliowej, czyli: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól, przyprawy. 

Następnie w drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, miód i jajko.

Bakalie siekamy. Mieszamy niezbyt dokładnie zawartość obu misek i dodajemy bakalie. 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciastem napełniamy foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości (polecam foremki silikonowe, nie trzeba smarować ich tłuszczem a muffiny nie przywierają do nich).

Pieczemy ok 25 minut. Do suchego patyczka.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Asia

        

wtorek, 20 listopada 2012, sisterskitchen

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
smakiempisanyblogspotcom
2012/11/24 18:17:15
pachną świętami ;)
-
Gość: Veronica, *.play-internet.pl
2012/11/24 19:17:51
Muffiny są dobre na wszystko :)