Blog w trakcie przenoszenia na: http: zesmakiemizpasja.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu

Kukurydziane muffinki ze śliwkami i stewią (bez cukru)

Czasem warto zrezygnować z wszechobecnego cukru w ogóle lub zastąpić go czymś zdrowszym. Od niedawna coraz częściej słychać o naturalnym słodziku jakim jest stewia. Po przeczytaniu kilku artykułów dotyczących tej roślinki postanowiłam, że ją wypróbuję. Dzisiaj upiekłam muffinki do których zamiast cukru dodałam 1,5 łyżeczki stewii w płynie. Tylko tyle, ponieważ jest ona bardzo wydajna - już 2-3 krople odpowiadają 1 łyżeczce cukru. 

Składniki na 10 babeczek:

  • 1,5 kubka mąki kukurydzianej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 50g rozpuszczonego masła
  • 1,5 łyżeczki stewii we fluidzie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 dużych śliwek

Przygotowanie:

Osobno mieszamy suche i mokre składniki.

Następnie łączymy je ze sobą niezbyt dokładnie. Tak przygotowaną masę wylewamy do foremek/papilotek, do połowy ich wysokości (polecam pieczenie ich w formach silikonowych).

Do każdej napełnionej ciastem foremki wkładamy pół śliwki.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez ok 20-25 minut.

Stewię, którą wykorzystałam do tych muffinek otrzymałam od firmy SteviGold.

Asia

czwartek, 30 sierpnia 2012, sisterskitchen

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: kama, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/30 17:18:36
I jak stewia w płynie sprawdziła się? Jestem bardzo ciekawa o smak i opinię, sama mam zamiar kupić, ale nie wiem jaką i jakiej firmy. Głównie do wypieków i deserów, gdyż ja w ogóle nie słodze nic innego.
-
karmel-itka
2012/08/30 17:20:50
mniam, mniam!
-
sisterskitchen
2012/08/30 17:41:51
@ kama: to dokładnie tak, jak ja, bo herbaty i kawy w ogóle nie słodzę, stewia się sprawdziła, nie ma jednak takiego samego smaku jak cukier, bo jeśli spróbujesz jej samej to będzie miała gorzkawy posmak, jednak w wypiekach on się gubi, trzeba też uważać żeby nie przesadzić, bo jest bardzo wydajna :) wiadomo kosztuje więcej, ale ze względu na jej wydajność opłaca się ją kupić, z pewnością wystarczy na dłuuuugo. Polecam tą w płynie, bo tą w tabletkach trzeba by było rozpuszczać przed dodaniem do ciast czy deserów.
-
Gość: whiness, *.superkabel.de
2012/08/30 18:10:35
O, genialny przepis! :) Zapisuję i na pewno go wykorzystam, tylko kupię mąkę kukurydzianą. Bardzo się cieszę, że ten przepis jest zawiera stevię, bo kiedy jest cukier, zawsze się obawiam, że jeśli dodam stevię, konsystencja będzie niewłaściwa i nic dobrego z tego nie wyjdzie.
Pozdrawiam!
-
sisterskitchen
2012/08/30 19:55:02
Konsystencja jest ok tylko właśnie zauważyłam, że niektóre przykleiły się dość mocno do papilotek :/ nie wiem jakby było po dodaniu cukru. Najlepiej piec je w foremkach silikonowych.
-
Gość: magda, *.gigainternet.pl
2012/08/30 21:32:21
porywam muffinke! cudnie wygladaja! i smakuja pewnie jeszcze lepiej!:)
-
Gość: Martyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/30 22:30:31
świetny przepis ;) muffinki są idealnie gładkie na górze, jak namalowane :) mniam!

Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)